30 October 2014

Resepi Pavlova : My First PAVLOVA

Memula nak buat pavlova pikir lima nam belas kali gak la. tengok orang dok makan pavlova cam sedap je. mule la tangan ni gatal cari resepi nak try buat..

bile tengok bahan2 nye..mak haih...sket je bahannn nye..tak lah sesusah mane.. kacang je nih..mihmihmih.. blagak macam chef pengalaman seploh tahun je..

ajak Aman gi shopping bahan buat kek.. sampai kat barang2 sejuk tu.. GLUP!! nak telan air liur pun rase payah je.. mahal nye!! seriously, memang mahal bahan2 nak buat kek tu.. padan la harga kek tu pun mahal.. oOo..paham..paham.. tapi tangan sauk gak bahan2 tu masuk dalam basket kat tangan. KETING! terus bayo.. kite senyum je.. orang tersayang tolong bayokan.. agaagagagaaa...

Sampai je rumah..  tak la terus buat. gile ko penat.. penat soping katenye.. padahal tak la penat mane.. malas sebenarnya..

FRIDAY is BAKING DAY!! ari jumaat memang hari utk kite buat kek. assist by Rayyan & Elisha. biasanya Rayyan sorang yang tolong. adiknya, Elisha stay with Nek Yam. Rayyan tolong "pukul" telur sampai kembang dan kemas sket2. dah kembang dia mintak sket dan larikkkk duduk kat depan tv. tu je tugas nye..

Setelah 3 jam berlalu tanpa peluh didahi dan di badan (pasang aircond).. siang tu memang panas giler. kalau tak..berpeluh sakan kite macam orang turun ke bendang. gituuu.. renyah gak nak buat kek ni.. nak pukul krim nye tak ley lame..tak ley kejap..nak dapatkan soft whipping yang betol2 soft la..

Haa..citer bagai nak rak..mane hasilnye? nih dia..

Pavlova by Natasha Zainal
Haa.. jangan gelak. memang tak brape nak jadik..tak tinggi and flat je..tapi sedap! Rayyan kate sedap. ok la tu. budak2 kan jujur.. hhaaha...bagi Aman rasa dia kate sedap gak.. tapi tengok riak muka macam nak sedapkan ati kite je..hahahaha...

Chef televisyen kate..pavlova takde shape.. buatla tinggi ka, penyek ka.. kalau ada rasa. pavlova la tu. yang penting meringue tu mesti jadik.. so far..kite rase meringue kite okay kot..kot la korang rase ntah pape kite punye kek kan.. cume..part nak buat whipping tu..payah beno. lame sgt pukul.. keluar air2 sket..haish!! kene praktis banyak kali

ops! kek tu tinggal separuh je..lagi separuh tak brape nak jadi sbnarnye..tu yg makan cepat2..agagagaaaga...

haa..ni resepi kite ambil dari Chef Kamarul. dia buat jadik kite buat tak brape nak jadik.. ni resepi nye:

Bahan-bahan (anggaran 10 orang makan)

4 biji putih telur (gred A lagi bagus)
1 cawan gula pasir/gula castor
2 sb tepung jagung (ayak dahulu)
1 st cuka makan
1 st esen vanilla/esen orange (utk elak bau hanyir telur)

Bahan-bahan Topping:
1 cawan fresh cream/whipping (rich, value - non diary)
Anggur hitam, anggur hijau, kiwi & strawberi (optional)

Cara-cara :

1) Panaskan oven 10 minit awal pada suhu 150
2) Sementara oven panas, pukul putih telur sampai berbuih.
3) Masukkan gula & pukul sampai soft peak/bertanduk
4) Masukkan tepung jagung yang telah diayak terlebih dahulu untuk elak bendasing masuk dalam adunan
5) Pukul adunan tadi sampai sebati. Setelah sebati masukkan esen vanilla/esen orange ke dalam adunan dan pukul sehingga sebati.
6) Pada dulang pembakar, letakkan kertas minyak kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9 (agak2 je) supaya adunan menjadi tinggi dan tak leper
7) Tuangkan adunan pada garisan bulatan tersebut dan masukkan ke dalam oven
8) Bakar selama 1 jam. Selepas setengah jam turunkan suhu pada 130. Kalau selepas 1 jam kek tak berapa masak. tambahkan lagi 20 minit.
9) Selepas kek masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 20-30 minit. Kemudian boleh mula topping dengan whipping cream/fresh cream dan buah-buahan segar. Masuk dalam peti ais untuk elak kan whipping cream cair.

Cara-cara buat topping :

pukul whipping cream/fresh cream sampai soft peak. Jangan pukul terlalu lama. Kemudian tuangkan di atas pavlova yang telah sejuk.
Potong buah-buahan mengikut kreativiti anda.


ok. selamat mencuba..harap2 korangnye resepi menjadi dan sedap! babai...